Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Az anyatej melegítése és szabályos tárolása

Az anyatej melegítése és szabályos tárolása

A szoptatás időszaka alatt nagy valószínűséggel időként neked is le kell majd fejned némi anyatejet, amit aztán később odaadhatsz kisbabádnak. Az anyatejet azonban közel sem mindegy, hogy hogyan tárolod és melegíted fel.

Cikkünkben a lefejt anyatej melegítése és biztonságos tárolása terén igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

 

 

anyatej melegítése

 

A szoptatás első időszakában többször előfordulhat, hogy le kell szívnod a melledből az anyatejet, legtöbbször azért, mert túltermelődött benne. Ilyenkor első lépésként érdemes a babát mellre tenni, hogy segítsen felpuhítani a melled, de ha már ez az opció nem működik, mert a baba pocakja már tele, akkor mindenképp érdemes leszívnod legalább annyira, hogy ne legyen kő kemény, illetve nehogy becsomósodjon és tejlázat kapj. 

 

Egyébként sem hátrány, ha időközönként lefejsz néhány adagot, hiszen így felkészülhetsz arra az időszakra, mikor majd kezd csökkenni melledben a tej mennyisége, vagy netán valamiféle betegség miatt nem tudod majd folytatni a szoptatást. A gondosan elrakott tejből majd némileg még pótolhatod a hiányt kisbabád számára. 

 

A kismamák egy része nem szereti az előre lefejt tejjel táplálni a gyermeket, mert attól tartanak, hogy a tárolt, már nem teljesen friss tej ártalmas lehet a babára. Ezt meg kell cáfolnunk, ugyanis ha steril körülmények között fejed le a tejet, (steril eszközökkel, amiknek a biztonságos sterilizálásáról itt is olvashatsz), biztonságosan tárolod és melegíted fel, akkor semmi gond nem lehet belőle. Az anyatej tárolása egyszerű és biztonságos, ha minden szabályt betartatsz.

 

Az anyatejet lefejés után, anyatej tároló zacskóba, cumisüvegbe vagy légmentesen záródó, kifertőtlenített anyatej tároló dobozkában szabad tárolni. 

 

lefejt anyatej tárolása

 

Az anyatej tárolása előtt, az adott adagot mindenképp címkézd fel, hogy pontosan tudd majd, mikortól áll a hűtőben.

A lefejt anyatejet szobahőmérsékleten, 25 Celsius-fokig, maximum 6-8 órán át tárolhatod. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, akkor a hűtőszekrénybe, vagy a mélyhűtőbe is elteheted.
Ha hűtőszekrényben szeretnéd tárolni a tejet, a hűtő leghidegebb pontjára (a legfelső polc, leghátuljára) helyezd el, és sose a hűtő ajtóban (a gyakori nyitogatás miatt nem lesz egyenlő hőmérsékleten a tej, és gyorsabban megromolhat). Az anyatej tárolása hűtőszekrényben, steril körülmények között, maximum 4 Celsius-fokon, 5 napig tárolható biztonságosan.

Az anyatej mélyhűtőben, nagyjából -15 Celsius-fokon, 2 hétig tárolható biztonságosan.

Ha meg tudod oldani, hogy -18 Celsius-fok hőmérséklet alatt tárold a tejet, akkor akár 3- 6 hónapig is megőrizheti minőségét.

 

Nem csak az anyatej megfelelő tárolására, de kiolvasztására, felmelegítésére és az esetleges további tárolására is fokozott figyelmet kell fordíts! Továbbá az is lényegesen fontos, hogy kiolvasztás, melegítés után még meddig kínálhatod vele gyermekedet. 

Mindig a régebben lefejt, hűtött tejet érdemes először felhasználni. Az anyatej legideálisabb fogyasztási hőmérséklete a testhőmérséklet, vagyis a 37 fok. Nézzük is a tárolás szempontjából, hogy, hogyan is érdemes felolvasztani, felmelegíteni az anyatejet:

 

A hűtőből kivett, lefejt anyatej melegítése
 

A hőtőből kivett anyatejet még a melegítés előtt első lépésként mindig jól össze kell ráznod, mert a tárolás ideje alatt a tej összetevői szétválnak, egy része leülepszik a folyadék aljára. Anyatejet nem ajánlott közvetlen gáztűzhelyen, villanyos főzőlapon, vagy mikrohullámú sütőben melegíteni. Ezekkel a melegítési folyamatokkal kiölöd a tej értékesebb, fontosabb alkotóelemeit, nem beszélve arról, hogy a mikrohullámó sütőt használva, egyenletlen felmelegedést érsz el. A lefejt anyatej melegítése során fontos, hogy az fokozatosan történjen. A fokozatos melegítéshez az egyik legjobb módszer, ha előveszel egy edényt, feltöltöd félig vízzel, majd körülbelül 50 fokra felmelegíted azt. Miután a víz elég meleg, abba állítod bele az anyatejet tartalmazó cumisüveget.

Mielőtt a babának odaadnád, jól rázd össze még egyszer, hogy az tej összetevői így már 37 fokon jobban, egyenletesen oszoljanak el. Mielőtt a baba fogyasztani kezdené, mindenképp ellenőrizd, hogy nem lett-e túlságosan meleg a tej.

Ha nem szeretnél a fent említett melegítési folyamattal bajlódni, lehet kapni cumisüveget melegen tartó elektromos készüléket, ami a tej felmelegítéséhez is praktikus. Kíméletesen melegíti fel a tejet, így a tejben megmaradnak az értékes összetevők, vitaminok. A legtöbb készülék magától leáll, ha elérte a tápszer, anyatej illetve a bébi étel az optimális hőfokot.

 

Mélyhűtőből kivett anyatej melegítés szabályai
 

A mélyhűtőből kivett anyatej felmelegítési módja azonos a hűtőből kivettel, de ez esetben a kiolvasztás folyamatáról kell ejtenünk néhány szót. A fagyott tej szobahőmérsékleten pár óra alatt kiolvad, hűtőszekrényben 1 nap alatt. Esetleg, ha sürgősen lenne rá szükséged, akkor maximum 40 fokos vízbe állítsd bele a fagyott anyatejet kiolvadni. Figyelj rá, hogy ne legyen túl meleg víz, mert a baba nem biztos, hogy el fogja fogadni a hirtelen kiolvasztott anyatejet, annak ugyanis az eljárás során változhat az íze és a szaga. Egyszer felolvasztott anyatejet sosem szabad visszafagyasztani. Érdemes már a lefejéskor arra gondolni, hogy inkább kisebb adagokban fagyaszd le a tejet, mert a kiolvasztást követően 1 napnál tovább nem használhatod fel. A fent említett cumisüveg melegen tartó készülék alkalmas az anyatej kiolvasztására is.
 

Reméljük, sikerült jól összefoglalnunk az anyatej tárolási, melegítés szabályait és találsz cikkünkben hasznos infókat, amiket majd praktikusan használni is tudsz. A kisbaba táplálása során mindig fokozott hangsúlyt kell fektetni a megfelelő sterilizálásra, ha szeretnéd ezt a mindennapok során gyorsan és gördülékenyen intézni, sterilizáló eszközök termékkategóriánkban praktikus kiegészítőket találhatsz.