Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Mi a különbség a bébiőr és a légzésfigyelő között?

Mi a különbség a bébiőr és a légzésfigyelő között?

A kisgyermek születésére készülve, annyi mindent be kell szereznünk számára: ruhákat, kiságyat, babakocsit, bölcsőt és biztosan elgondolkodunk majd a légzésfigyelő és a bébiőr vásárlásán is.

De pontosan mi is ez a két készülék? Mi a különbség a légzésfigyelő és a bébiőr között? Szükséged van ezekre? Mindkettőre, vagy elég csak az egyik készülék? 

Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ. 

 

A bébiőr és légzésfigyelő közti különbség

 

A légzésfigyelő mire való

A légzésfigyelő, ahogyan a neve is utal rá, a kisbaba légzését figyeli. A legtöbb ilyen készüléket a gyermek kiságyába, a matrac alá kell helyezni, majd beüzemelés után a készülék finom szenzorai a mozgás alapján figyelik a csecsemő légzésének ritmusát. 
Ha egy légzés kimarad, vagy (egyes termékek esetén) ha csökken a légzés száma, a készülék rögtön riasztással jelez a szülőknek. 

A legtöbb szülő retteg a bölcsőhalál esetleges előfordulásától, számukra nyújt megkönnyebbülést a légzésfigyelő használata. Hiszen a tudat, hogy a készülék jelez ha baj van, megnyugtató biztonságérzetet nyújt. (Arról, hogy a légzésfigyelőt meddig ajánlott használni, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.)

A készülék jelzése természetesen önmagában még nem elég ahhoz, hogy a légzési zavar, fulladás megszűnjön. Ezek a készülékek csak jelezik a szülők felé a bajt, beavatkozásra nem képesek. Ezért mindenképp ajánljuk minden gyermeket váró párnak az újszülött- és csecsemő újraélesztési tanfolyam elvégzését.

 

légzésfigyelő feladata

 

A bébiőr mire való


A bébiőr bár hasonló feladatot lát el, mint a légzésfigyelő, mégsem összekeverendő azzal. A bébiőr a baba megfigyelését teszi lehetővé hang- és bizonyos készülékek esetén kép közvetítésével is. A készülékek külön baba- és szülői egységekkel rendelkeznek. A baba egység közvetít a szülői egység felé. A bébiőrt akkor használják a szülők, ha szeretnék gyermeküket szemmel (és füllel :) ) tartani akkor is, mikor ők nem tartózkodnak a gyermekkel egy légtérben. 

A bébiőr hasznos segítséget nyújt, ha a szülőnek házimunkát kell végeznie, vagy bármely egyéb okból el kell hagynia a gyermekével közös légteret, szobát, miközben a gyermek a kiságyában pihen, vagy akár a mászókában játszik. 

 

bébiőr feladata

 

A légzésfigyelő tehát egy jóval specifikusabb készülék a bébiőrnél, hiszen az kifejezetten és kizárólagosan a gyermek légzését figyeli. A bébiőr ezzel szemben arra ad lehetőséget, hogy mi magunk figyeljük meg a gyermeket a készülék által: halljuk meg a sírását, vagy gügyögését a másik szobából, figyelemmel kísérjük tevékenységét a lakás bármely pontjából. 

Hogy te magad melyik készülék beszerzését érzed szükségesnek, rajtad áll. Lényegében mindkét készülék bár hasonló, mégis más-más funkciót lát el. A légzésfigyelő életet menthet, a bébiőr pedig megkönnyíti a szülők hétköznapjait.