Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Sterilizálás fontossága és praktikái

Sterilizálás fontossága és praktikái

Készültök a kisbabátok születésére? Írjátok a babakelengye -listát, hogy mit kell beszereznetek? Érdemes egy sterilizálásra alkalmas készüléknek, vagy sterilizáló zacskónak is a listán szerepelnie.

Újszülött babák esetében a mellszívó, cumisüveg és a cumi sterilizálására kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni, főleg, amelyik cumisüveg, mellszívórész közvetlen érintkezik az anyatejjel vagy a tápszerrel. Ügyelni kell rá, hogy a csecsemők  csak sterilizált dolgokkal érintkezzenek, főleg az első fél évben, mert a kórokozókkal, baktériumokkal az immunrendszerük még nem tud megküzdeni és bármiféle fertőzést könnyedén elkaphatnak.

 

A sterilizálás folyamata különböző eszközökkel

 

Sokféle sterilizálási forma létezik. Fontos, hogy mielőtt bármelyikhez is hozzá kezdesz, zsírtalanítsd el a sterilizálásra váró tárgyat/tárgyakat, akár úgy, hogy a mosogatógép legfelső polcára helyezed be az alkatrészeket, vagy kézzel elmosogatod egyszerű mosogató szerrel, vagy esetleg a babáknak erre speciálisan kitalált mosogató koncentrátummal. Lényeges figyelni rá, hogy jól át legyen öblögetve minden alkatrész, hogy sose maradjon a mosogatószerből rajta. Sterilizálás előtt minden esetbe érdemes elolvasni a sterilizálandó tárgy használati utasításban, hogy milyen sterilizálási folyamatot lehet végre hajtani az adott terméken, nehogy kárt tegyünk valamelyik alkatrészében.

 

A sterilizálásnak több módja is van. Ki melyiket tartja szimpatikusnak azt használja. Vannak modernebb sterilizálási folyamatok, illetve a jól bevált régi változat is. Lássuk is ezeket a lehetőségeket!Sterilizálás otthon, ahogyan szüleink, nagyanyáink is csinálták

 

Régen nagyanyáink és még ma is sokan a sterilizálás legbiztonságosabb formájának tartják a kiforrázást. Ehhez szükséged van egy lábas hideg vízre, amibe elhelyezed a teljesen, darabjaira szétszedett, sterilizálásra váró tárgyat/tárgyakat és felforralod. Érdemes a forralást 5 percig csinálni onnantól, hogy felforrt a víz. Mindenképp az elején tedd a stilizálásra váró dolgokat a fazékba, mert akkor folyamatosan melegszik át és levesebb esély van rá, hogy kárt tesz a hirtelen hőmérsékletváltozás a cumisüvegben, mellszívó alkatrészekben, cumikban. Érdemes fedő alatt hagyni kicsit a fertőtlenítendő tárgyakat, majd kitenni száradni tiszta konyharuhára vagy textil pelenkára. Erre a sterilizálási folyamatra érdemes egy külön lábast fenntartanunk.

Ennél a sterilizálási módszernél a vízkőlerakodásra kell odafigyelnünk, amit esetleg egy csepp citromlével vagy egy kevés ecet hozzáadásával tudunk kiküszöbölni. Az ecetet, vagy citromlevet a forralás elején tedd a vízhez. 

A forralással történő sterilizálás a legolcsóbb alternatíva, hátránya azonban, hogy kissé körülményes. Ügyelned kell rá, hogy a babaholmi ne legyen túl sokáig a forrásban lévő vízben, a hirtelen hőmérsékletváltozás ne tegyen kárt benne. 

 

Sterilizálás mikróban sterilizáló zacskó és edény segítségével

 

A sterilizáló zacskó használata
 

A következő, kissé modernebb sterilizálási lehetőséget a drogériákba, webáruházakban, nagyobb boltokban kapható sterilizáló zacskó nyújtja. Vannak kórházak, ahol kifejezetten arra kérik a kismamákat, hogy a kórházban tartózkodás idejére sterilizáló zacskót vigyenek be magukkal, mert az kis helyet foglal el és nagyon egyszerű használni. A sterilizáló zacskó különböző méretekben megtalálható a kereskedelemben és öntapadós felsőrésszel zárhatóak. A sterilizálás mikróban ezekkel az eszközökkel rendkívül praktikus. Nem kell hozza más, csupán egy mikrohullámú sütő, sterilizáló zacskó és a zacskó méretéhez nézve elegendő víz. A mikrohullámok és a víz által generált vízgőz sterilizál ebben az esetben. 3 perc alatt készen is van a sterilizálás vele, ami 99,9%-ban elpusztítja a kórokozókat, baktériumokat. Egy zacskó többször is használható. Minden terméken meg van adva, hogy az adott típus pontosan hányszor használható és a mikrohullámú sütőben hány watton érdemes, szabad sterilizálni vele.

 
NUVITA MIKROHULLÁMÚ STERILIZÁLÓ ZACSKÓ

Praktikus, higiénikus és nagyon könnyen használható sterilizáló tasakok!

A sterilizáló edény használata
 

A harmadik fajta sterilizálás nagyon hasonlít a zacskós sterilizálásra, ez nem más, mint a mikrohullámú sütőbe tehető sterilizáló edény használata. A sterilizálás folyamata ezzel az eszközzel teljesen ugyan az, mint a sterilizáló zacskók használata esetén. Az edények szintén gőzzel sterilizálnak. Az edények nagy előnye, hogy többször használhatók, mint a zacskók, viszont nagyobb helyet foglalnak el például egy utazótáskában. Az edények több méretben kaphatók, de nagyon kell rá figyelni, hogy milyen méretűt veszel, nehogy ne férjen bele a mikrohullámú sütődbe.

sterilizáló edény

 

 

 

BABY CARE MIKROHULLÁMÚ STERILIZÁLÓ EDÉNY

Könnyű, kompakt, ideális utazáshoz. 24 órán át sterilen tart, ha nem nyitja fel a tetejét.

A legmodernebb sterilizálási forma
 

A legmodernebb sterilizálási formát az elektromos sterilizáló biztosítja. Több márka létezik belőle és nagyon egyszerű használni. A termékek leírásában meg van adva, hogy milyen mennyiségben tehetsz bele sterilizálásra váró dolgokat, ez függ a készülék méretétől. Vizet kell bele öntened a megadott helyre, bekapcsolni és már csinálja is a dolgát. Ez is a gőz erejével működik. Ennek a sterilizálási folyamatnak általában 8-10 perc kell. Az elektromos sterilizáló terméknek fix helyet kell találni a konyhapultunkon, lehetőleg konnektor közelében. Utazáshoz nem a legpraktikusabb, mert elég nagy helyet foglal el a táskában. Nagyon nagy előnye viszont, hogy a benne tárolt dolgok végig sterilek maradnak, amíg a készülékben tároljuk őket. Használata egyszerű, működése hatékony. Az otthoni sterilizálásra a legkényelmesebb alternatívát nyújtja.

 

cumisüveg sterilizáló

 

MOMERT CUMISÜVEG STERILIZÁLÓ 400W

Tudd mindig tisztán kisbabád cumisüvegét ezzel a profi eszközzel! Hatékony működés, egyszerű és gyors használat.

Reméljük, rövid cikkünkkel tudtunk segíteni abban, hogy megtaláld a számodra legszimpatikusabb sterilizálási formát. 
Sterilizáló készülékek menüpontunkban pedig megtalálod a legnépszerűbb készülékeket.