Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Tanácsok légzésfigyelő kiválasztásához

Tanácsok légzésfigyelő kiválasztásához

A szülő dolga, hogy eldöntse, hogy szeretné-e még egy plusz biztonsággal ellátni kisbabáját, vagy sem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár a hirtelen csecsemőhalál rettentő ijesztően hangzik, előfordulása ezrelékekben mérhető csupán.

Általában azonban az a tapasztalat, hogy a kismamák nem szívesen kockáztatnak, így szinte mindenki beszerez magának ilyen- vagy olyan, új vagy használt légzésfigyelőt.

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mi mindenre érdemes ügyelnetek a légzésfigyelő kiválasztása során. 

Ha légzésfigyelőt szeretnél, nem feltétlenül fontos, hogy új készüléket használj, de az nagyon fontos, hogy ha használt légzésfigyelőt vásárolsz, vagy kapsz, azt használat előtt vizsgáltasd be a forgalmazónál, gyártónál. Erre gyártónként eltérő összegért van lehetőséged.


Ahogyan minden egyes alkalommal, úgy most is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a légzésfigyelővel önmagában még nem előzöd meg a tragédiát. Ha megszólal a készülék egy nagyon éles vijjogó hangot fogsz hallani te is és a baba is. Nagy valószínűséggel (és jobbik esetben), mire odaérsz a babaágyhoz, addigra a hang a babát is felébreszti és már úgy veszi a levegőt, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. De az is előfordulhat, hogy komoly baj van. Ilyenkor nagyon fontos, hogy tudd, mit kell tenned: ezért mindenképp ajánljuk, hogy a babavárás előtt vegyetek részt egy újraélesztési tanfolyamon. 

 

A légzésfigyelők között több típus is van: hazai és külföldi termékeket egyaránt beszerezhetsz
A magyar gyártású légzésfigyelők semmivel sem rosszabbak, mint a külföldi termékek, így ha fontos számodra, hogy hazai terméket vásárolj, azt a légzésfigyelők terén is bátran megteheted. 


Vannak olyan légzésfigyelő készülékek, amiket a matrac alá kell elhelyezni és vannak olyanok, amiket a pelenkára kell csiptetni. 


Így tehát vásárlás előtt azt kell eldöntened, hogy mobilizálni szeretnéd-e a riasztást, azaz szeretnéd a babakocsiba, bébihordozóba helyezni a figyelőt (éppen oda, ahol a baba alszik)? Ha igen, akkor a pelenkára szerelhető modelleket ajánljuk. 

 

légzésfigyelő készülék


Ha csak az éjszakai alvást szeretnéd felügyelni, akkor az egy-, kettő- vagy akár a három lapos készülékeket ajánljuk. 


Ha a mobil eszközöket választod, akkor célszerű már a baba első napjaiban elkezdened használni a készüléket, mert a néhány hetes, hónapos gyermek számára már szokatlan lehet a felszerelt légzésfigyelő, így nehezebben fogja eltűrni magán. 


A hagyományos érzékelőlapos monitorok a matrac alá kerülnek, nagyon fontos, hogy 10 cm-nél vastagabb matrac alatt ne használjátok. A tapasztalatok szerint a nagyobb ágyaknál, vastagabb matrac esetén ha a baba nem az érzékelő teljes felületén fekszik, gyakrabban fordulhatnak elő téves riasztások. 

 

Próbáld meg elkerülni a vakriasztásokat: ne legyen túl vastag a matrac. Az ágy nagyságához képest mérd fel az érzékelő lapok számát. Egy érzékelőlap nagyjából 120x60-as kiságyhoz javasolt, 140x70-esnél és már 6 cm vagy annál vastagabb matrac esetén a 2-3 érzékelőlapos készüléket ajánlunk. 

A jelzőkészülékek jellemzően elemmel működnek azért, hogy esetleges áramszünet esetén is biztonságos működést garantáljanak. 

 

Ha olyan készüléket választasz, ami egy nagyobb hatótávolságú bébiphone-nal van összekötve, a hatótávolság tekintetében vedd figyelembe, hogy annak meghatározása falak nélküli sík, üres területre értendő. Minél több és vastagabb fal lesz közted és a baba között, annál rövidebb lesz a becsült hatótávolság.