Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Orrszívás csecsemőknél - Hasznos információk

Orrszívás csecsemőknél - Hasznos információk

A babakelengye fontos kiegészítője kell, hogy legyen egy orrszívásra alkalmas készülék. 

Egész piciként, akár már pár hetesen is szükségünk lehet egy orrszívóra, mert a csecsemők immunrendszere még nagyon gyenge és hűvös, nyálkás idő beköszöntével sajnos nehezen védhető ki, hogy a kisbaba, kisgyermek elkapjon egy felsőlégúti betegséget, de vigasztaljon a tudat, hogy minden egyes megbetegedéssel erősödik az immunrendszere és egyre ellenállóbb lesz a későbbiekben.

Cikkünkkel szeretnénk segítségedre lenni ennek a nehéz időszaknak átvészelésében. Említést teszünk az orrszívás fontosságáról és módjáról, hogyan kell és hányszor szabad szívni a gyermek orrát illetve arról, hogy mi segíthet még az orrdugulás, megfázás
esetén.

Orrszívás babáknál: miért fontos és hogyan csináld?


Szülőként nagyon fontos feladatunk, hogy nátha esetén a csecsemőknek, illetve a kisgyermekeknek az eldugult orrüregeit megfelelően kitisztítsuk, mert ha nem megfelelően kezeljük a náthás gyermeket, könnyen szövődmények alakulhatnak ki. 
Arcüreggyulladást, középfülgyulladást, tüdőgyulladást vagy akár agyhártyagyulladást is okozhatnak a pangó váladékban található baktériumok, ha feljebb/lejjebb húzódnak és elszaporodnak. 

Különösen fontos, hogy a csecsemők még csak az orrukon vesznek levegőt és az orruk bedugulása akadályozza őket az alvásban, evésben.

 

A kereskedelem az orrszívásra több terméket is felkínál:

1.) 
Ballonos orrszívó

Webáruházakban, bababoltok polcait böngészve találunk kézi, ballonos orrszívót, aminek nagy előnye, hogy csendes, könnyen tisztítható és nagyon egyszerű a használata. Be kell helyezned a gyermek orrába a ballonon lévő csőr-részt a ballont összenyomva és behelyezés után egyszerűen csak engedned kell a ballon szorításán, így vákuum képződik a készülékben, amivel kiszívja az orrban található nyákot.

Ennek a terméknek az orrszívási hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Vannak helyzetek, mikor nagyon szépen működik, de van, amikor nem bizonyul megfelelően hatékonynak.


2.) Orrszívó porszívó 

A ballonos orrszívó mellett ott van még a sokak számára ismert orrszívó porszívó is, amit sokan az egyik leghatékonyabb orrszívásra alkalmas orrszívónak tartanak. Ezeknek a termékeknek ráadásul jellemzően az áruk is kedvező.
Az orrszívó porszívó egy speciálisan kidolgozott hosszú cső, aminek az egyik végét a porszívó csövébe kell dugni, a másik felét pedig a gyermek orrába kell helyezni és a porszívó erejével eltávolítja a gyermek orrából a felgyülemlett váladékot.

Az orrszívó porszívó nagy hátránya viszont, hogy a porszívó használata miatt rendkívül hangos, ezért a gyerekek félnek tőle, illetve lakáson belüli hordozgatása sem egyszerű.

Az orrszívó porszívót használat után rögtön ki kell takarítani, különben a váladék beleszárad és a későbbiekben csak nehezen tisztítható.

Ennél az orrszívó típusnál nagyon ügyelni kell a szívás erejére, mert a túl erős szívással is károkat okozhatunk a nyálkahártyában! Sokan éppen ezért tartanak is alkalmazásától.


3.) Elektromos orrszívó

Még egy orrszívásra alkalmas készülék típust kell megemlítenünk, mégpedig az elektromos orrszívókat.

Hatalmas a kínálat a kereskedelemben a különböző márkák és típusok terén.
Ezek a készülékek rendkívül humánussá teszik az orrszívást. Üzemeltetés közben halkak, így a gyermekek többségét könnyen meg lehet barátkoztatni velük. Apró méretük miatt rendkívül mobilisak, kényelmes használatot tesznek lehetővé bárhol és bármikor.

 


Hogyan kell és hányszor szabad szívni a gyermek orrát?


Az orrszívás legelső lépéseként a hátára fektetjük a gyermeket. Ezt követően a fent említett eszközök közül valamelyikkel kiszívjuk a gyermek orrát, befújunk tengervizes orrsprayvel és 20 másodperc elteltével az orrszívást megismételve kiszívjuk az immáron fellazult váladékot.
Ha azt tapasztaljuk, hogy nem ürült ki megfelelően az orr és mindezek után még szükséges, akkor orrcseppet is alkalmazhatunk, ez után azonban ismét fontos, hogy kiszívjuk a csepp hatására feloldódott váladékot.
 

A hatékonyabb orrszívás érdekében érdemes befogni azt az orrnyílást amelyiket épp nem szívjuk.

Amennyiben gondos odafigyeléssel és megfelelően szívjuk a csecsemő, kisgyermek orrát, nem tehet kárt a nyálkahártyában az sem, ha akár óránként vagy igény esetén sűrűbben szívjuk.

Náthás csecsemők esetében minden étkezés és alvás előtt érdemes orrszívást alkalmazni, de amennyiben azt tapasztaljuk, hogy alvás közben a kisgyermek szörcsög a váladéktól, akár az alvását megzavarva is be kell iktatni az orrszívást.


Hogyan vészelhetitek át a megfázást?


Csecsemőknél a Stérimar tengervizes sós orrspray használatát ajánljuk.

Amennyiben a sós vízzel való öblögetést idejében elkezdjük, megelőzhetünk vele súlyosabb szövődményeket.
Sajnos vannak esetek, amikor mindenképp használnunk kell orrcseppet, de ez csecsemők esetén kizárólag akkor ajánlott, ha teljesen be van dugulva az orr. Orrcseppből szigorúan a betegtájékoztatón feltüntetett mennyiséget és az adott korosztály számára készítettet szabad használni, a nem megfelelő orrcsepp, vagy az orrcsepp szakszerűtlen alkalmazása ugyanis kárt tehet az egészséges orrnyálkahártyában. 

Nagyobb gyermekek esetében is alkalmazhatjuk a tengervizes orrsprayket és az orrcseppet is, de szigorúan csak az előírtaknak megfelelően.


Megfázás idején segítségedre lehet a hideg párásító, a szoba egészséges páratartalmának szinten tartásában (65%), ami nem hagyja kiszáradni az orrnyálkahártyát.


Salvus sós gyógyvízzel való inhalálás, akár megelőzés céljából is hasznos lehet, de segít orrdugulás esetén illetve a mihamarabbi gyógyulásban is. A Salvus vizes inhalálás kifejezetten ajánlott kruppra hajlamos gyermekek esetében.


Betegség alatt csecsemőknek a Cebion C- vitamin csepp és a Vigantol D- vitamin nyújt segítséget a betegség mihamarabbi legyőzésében.


Reméljük bejegyzésünk hasznos információkat tartalmaz, amik segítségedre lesznek a nehéz napok alatt.

Jó egészséget és sok erőt kívánunk minden kedves olvasónk és családja számára!