Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Újszülött fürdetése

Újszülött fürdetése

Hogyan fürdessük újszülött babánkat?

Hasznos tanácsok, bevált, praktikus eszközök csecsemő fürdetéséhez.

Mikor megszületik kisbabánk, gyönyörködünk benne, és figyeljük alvás közben, szeretettel hallgatjuk, ahogy szuszog. Ez a teljes békesség!


Hogy ilyen békés bizonyosság legyen a szülőkben a baba tisztálkodási rutinjának kialakítása közben is, a cikkben megpróbálunk segítséget nyújtani és megosztunk néhány hasznos gondolatot a fürdetéssel kapcsolatban.


A kórházak nagy részében bevett gyakorlat, hogy a csecsemős nővér megmutatja a fürdetés technikáját, elmondja a fontos tudnivalókat, például a köldökcsonk ápolását. Ha hazaért a kismama és az apuka, az újdonsült család, akkor egyedül kell gondoskodniuk gyermekükről, beleértve testápolását is.

Természetes módon van a friss szülőkben némi bizonytalanság, ez viszont néhány alkalom után eltűnik és az esti tisztálkodás, az újszülött fürdetése közös élménnyé változik. Ne aggódjunk, jó kezekben van kisbabánk!
A gyakorlat megszerzésében segítségünkre lesznek alapvető és hasznos kiegészítő eszközök. Ezek megkönnyítik a szülők dolgát és a biztonságérzetet is erősítik.

 

Vegyük meg a tisztálkodás alapfelszereléseit! Legyen otthon fürdető krém vagy olaj. A baba kozmetikai szereit gondosan válasszuk ki! Legyen bababarát, minél természetesebb. Sokan a gyógyszertári fürdetőkrémre esküsznek, de van aki egyszerűen jó minőségű olajjal fürdeti babáját. Ez teljesen egyéni döntés, a szülők választásán múlik. Az első néhány hétben a köldök ápolása is fontos. Házi gyerekorvosunk felírja az ehhez ajánlott fertőtlenítő hatású szereket.

 

Mindenképp szükség lesz egy babakádra, és fürdőszobai hely függvényében állványra. De szuper megoldások vannak kis helyre vagy zuhanyzós fürdőbe is, ilyen a felfújható vagy összecsukható kád. Előnye, hogy nyaraláshoz vagy nagyszülőkhöz is praktikus kompakt mérete miatt.

csecsemő fürdetése összecsukható babakádban

Jané összecsukható babakád

 

Szükségünk van tetra pelenkára és kifogóra. A tetra pelenka sokoldalúan használható büfizésnél, a fej alá, de a babakád aljába is tehetjük, nedvesítve, ezzel törölhetjük a babát. A csecsemő fürdetése után kifogóba bugyoláljuk. Kényelmes kapucnija a hajról is magába szívja a vizet és melegen tartja a picit.

újszülött fürdetése kifogó

Albero Mio kapucnis kifogó

 

Ha megtöröltük, a fésülés és körömvágás következik. Egy szettben minden fontos, ehhez szükséges eszköz megtalálható.
babaápolási szett

Nuvita babaápolási szett

 

Az alapvető eszközök után néhány olyan praktikus találmányt mutatunk, ami meg fogja könnyíteni a fürdetést.

A csecsemők hőérzete ezután alakul majd ki. Az anyaméh meleg biztonsága után, a hasonló kellemes hőmérséklet megnyugtatja őket. A fürdőszoba és a fürdetővíz is legyen langyos. Szuper segítő, a szoba és víz hőmérsékletét is mérő, aranyos digitális mérős delfin:
újszülött fürdetése

Nuvita digitális szoba és vízhőmérő 


A víz, a bekent, esetleg izgő-mozgó csúszós baba félelmetes párosítás a szülőknek. Fogni is kell, szappanozni is, fürdeti és tartani egyszerre. Igencsak megkönnyítheti a műveletet a babatartó. A kicsit segítségként egy puha háló támasztja meg, ami a vízbe ér, így az egyik kezünk felszabadul.


Ahogy minden este közös rituálénk lesz a baba fürdetése, egyre jobban megismerjük gyermekünk mozdulatait, bátrabbak leszünk és ügyesek. Babánk pedig rögtön megérzi a szeretettel teli törődést és békésen ellazul. Minden adott az alváshoz, a baba (és szülők) békés pihenéséhez.

 

Bevásárló lista


A babakelengye fürdetéshez szükséges darabjai:


Alapvető eszközök:
Kifogó
Tetra pelenka
Fürdető krém/olaj
Kád
Ápoló szett (Körömolló, fésű...)


Hasznos eszközök:
Szoba és víz hőmérő
Babatartó

 

Körülmények:
Meleg szoba
Puha, óvó kéz
Éneklés, dúdolás
Szeretet