Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

Meddig használjuk a légzésfigyelőt?

Meddig használjuk a légzésfigyelőt?

Ma már a legtöbb a szülő számára nem kérdés, hogy kell-e kisbabája ágyába légzésfigyelő készüléket elhelyeznie. A légzésfigyelő életet menthet. De vajon meddig érdemes, ajánlatos a készüléket alkalmazni? 

Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ. 

légzésfigyelő meddig használható

 

A rettegett bölcsőhalál az egy éves kor alatti gyermekeket érinti. A statisztikai adatok szerint leggyakrabban a 3-6 hónapos gyermekek lehetnek érintettek, de ritkán akár még 11-12 hónapos korban is előfordulhat a tragédia. Hogy mik a kiváltó tényezők, az a mai napig nem egyértelműen bizonyított, pusztán feltételezni lehet, hogy mik az előfordulás rizikófaktorai.

Már csak azért is riasztó maga a fulladás gondolata is, mert nem tudjuk, hogyan tudnánk azt, illetve a légzéskimaradást megelőzni. Előfordulására pedig előzetesen semmilyen jel nem utal. A légzésfigyelőkkel azonban azonnal tudomásunkra jut, ha a babának bármely légzési nehézsége, elégtelensége akad.

A készülék azonnal jelez, amint légzési elégtelenséget, vagy kimaradt légzést észlel a babánál, így a szülők gyorsan reagálhatnak a légzési zavarra, megelőzve a tragédi bekövetkeztét. (Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a szülők több szempontból is jól felkészültek legyenek, így a légzésfigyelő mellé egy elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzésére is szükség lehet.)
A légzésfigyelők alkalmazása újszülött kortól egészen 1 éves korig ajánlott. 


Mikor lehet indokolt tovább alkalmazni a készüléket? 


Nincs minden esetben érvényben lévő előírás arra, hogy a légzésfigyelő meddig használható. Ha úgy érzed, hogy a légzésfigyelő biztonságérzetet nyújt számodra, megnyugtat a tudat, hogy ott van gyermeked közelében és jelez, ha baj van, nyugodtan használd, ameddig jónak látod. A legtöbb szülő arról számol be, hogy a légzésfigyelő hatalmas terhet vesz le a válláról, sokkal nyugodtabbak a tudattal, hogy ott van a készülék kisbabájuk közelében és jelez ha baj van. Éppen ezért sokan addig használják a légzésfigyelőt, ameddig a gyermek nem forog, mozog már magabiztosan a kiságyban és nem piszkálja azt (különösen igaz ez abban az esetben, ha a légzésfigyelő egyben bébiőr is).


Ha a gyermek légúti fertőzéssel, a légzést nehezítő megbetegedéssel bír, hasznos lehet a légzésfigyelő alkalmazása akár 1 éves kor felett is. Bizonyos légúti megbetegedések kockázatot jelenthetnek a fulladás előfordulásában, akár még 1 éves kor felett is. 

Használd a légzésfigyelőt mindaddig, míg szükségét érzed és amíg a gyermek elől el tudod rejteni, nem kezdi el azt harapdálni, nem ütheti meg magát kemény felületével.