Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 (20) 342-9947

A bébiőr működése és típusai

A bébiőr működése és típusai Blogbejegyzésünkben egy olyan fontos és igazán hasznos eszközt ismertetünk meg a szülőkkel, ami abban segít, hogy "egyszerre két helyen legyenek." No, ez azért nem egy futurisztikus időgép, de igencsak megkönnyíti majd az újszülöttekkel az életet, és hasznos lesz egészen az óvodáskorig.

Ez a készülék pedig nem más, mint a bébiőr
Hogy pontosan mi is az a bébiőr, hogyan működik és válik hasznodra, azt megtudhatod a cikk folytatásából!

A BÉBIŐR MŰKÖDÉSE ÉS TÍPUSAI

 

A kisbaba születése előtt, a felkészülés, információgyűjtés során a szülőkben felmerülő egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan teremthetek biztonságos környezetet gyermekem számára? 

Ennek előteremtésére törekszünk a szívünkben: a hozzáállásunkkal, a szeretetteljes, nyugalmat biztosító ölelésünkkel. Erre törekszünk a babaholmik vásárlása során is: jó minőségű pamut ruhákat veszünk, légáteresztő matracot, és tanúsítvánnyal rendelkező babaülést. Mert szeretnénk megóvni őt, és vigyázni rá, a tőlünk telhető legjobb módon.

Zavartalan alvásukat is szeretnénk őrizni. Mert minden alvással töltött perc értékes a babának, mert az új környezet megismerése, a világ és a szülők fürkészése után kell a feldolgozást elősegítő pihés. És a szülőknek is értékes percek ezek, mert így belefér az időnkbe egy frissítő zuhany, vagy egy finom ebéd.

Hogy "két helyen lehessünk egyszerre", tehessük a dolgainkat és a gyermeket is felügyelve tartsuk, remek segítség a bébiőr. Több márka többféle terméke áll rendelkezésre, amiből kiválaszthatjuk a mi igényeinknek leginkább megfelelő fajtát. A legegyszerűbb hangtovábbítótól, a csillagos eget varázslóig. Számba kell venni, hogy hol szeretnénk használni, milyen funkciókra van szükségünk, és hogy milyen összeget szánnánk rá.

 

bébiőr működése közben

 

A bébiőröknek két nagy csoportját különböztethetjük meg: a hangtovábbítós bébiőrt és a légzésfigyelővel is összekapcsolt/összekapcsolható bébiőrt. A légzésfigyelő funkcióval is rendelkező modellhez kapcsolódik egy érzékelőtalp, ami a matrac alatt elhelyezve figyeli a légzést is. A légzésfigyelő működése minden esetben ugyanazon az elven alapul: a két készülék jelet továbbít egymásnak. Az egyik mindig a baba ágyánál van, a másik pedig a szülőnél.

A legegyszerűbbek a hangot egy irányba továbbító fajták, amiknél a szülő hallja, hogy mikor mocorog vagy sír a baba. Kétirányú, ha a szülőegység is képes hangot továbbítani a baba felé. Hogy a szülői egység is hangot továbbítson, meg kell nyomni egy gombot, ez biztosítja, hogy egészen biztosan ne zavarjuk meg a babát akaratlanul.

A készülék egyik fontos tulajdonsága a hatótávolság. Mérlegeljük vásárlás előtt, hogy milyen távolság van a szobák közt, ahol a két egység használatban lesz. Mi a két legtávolabbi pont? Esetleg az udvarra is kivinnénk magunkkal? Ilyenkor érdemes hosszabb hatótávú, erős frekvenciás készüléket választani. (Érdemes figyelembe venni, hogy hiába van viszonylag közel egymáshoz a két térség, minél több közöttük a vastag fal, annál gyengébb lehet a jel.)

A készülékek működhetnek hálózatról vagy elemmel. Az elemes nagyobb mobilitást biztosít, de kicsit nagyobb odafigyelést is kíván. Figyeljünk, hogy ne merüljön le az elem, mindig legyen pót elemünk is otthon. Érdemes nagy kapacitású, tölthető elemet választani ehhez. Hosszabb élettartamú és gazdaságosabb is! A legtöbb modell már kijelzi az alacsony töltöttséget.
A VOX móddal rendelkező készülékek például energiatakarékosabbak, ugyanis hangérzékelővel ellátottak, és a babaegység csak akkor továbbít jelet, ha hangot érzékel.

 

Vannak látható hangátviteles készülékek is, amelyek esetében a szülői egységen a gyermek hangja mellett felvillanó fény is jelez, segítve az észlelést (hasznos funkció zajos környezetben). Léteznek továbbá rezgő funkcióval ellátott készülékek is, amelyek lenémított készüléknél fény mellett rezgéssel is képesek jelezni a baba hangját. Ezt az elvet használja fel a legkompaktabb, hordozható babafigyelő is, ahol az érzékelőtalp nem a matrac alatt, hanem a baba nadrágjára csíptetve működik. (Snuza Pico MD hordozható légzésfigyelő) Ez légzéskimaradásnál nem csak a szülőnek jelez, hanem a baba oldali egység apró rezgést bocsájt ki 15 másodperc után, 20 másodperc után pedig sípolni kezd. (Sípolással jelez minden légzésfigyelős készülék.)

A légzésfigyelők a fent említett elven működnek, és jeleznek hosszabb idejű légzéskimaradásnál. Legtöbb esetben a nagyon mélyen alvó baba légzése nem áll le, csak olyan csendes, apró, hogy nem érzékeli a készülék. Ilyenkor a készülék sípolni kezd, amire a baba felébred és nagy levegőt vesz, majd alszik tovább, a sípolás pedig leáll. Nem kell ettől megijedni! A légzésfigyelő működése során így tudja jelezni, ha valóban baj történik. Viszont ilyenkor a gép jelzése csak az első lépés. A szülők reakciója a fontosabb mozzanat!

Legyünk tisztában az újraélesztés szabályaival, segítségül szolgál ez a videó: 


 

 

A babavárás idején érdemes lehet elmenni egy tanfolyamra is, ahol megmutatják, elmagyarázzák az újraélesztés folyamatát! Ne aggódjunk előre, de készüljünk fel, amennyire tudunk!

Essen még néhány mondat az extra, kényelmi funkciókról. Vannak kamerás babaegységek, amikkel a szülő nem csak hallgathatja, de láthatja is a babát. Ezek éjjel is képesek továbbítani a szülői egység felé. Ha nem akarunk véletlenül belehallgatni a közel lakó szomszéd babaszobájába, hasznos a FHSS rendszer: több csatorna észlelésénél azonnal arra vált, amit mi használunk. További extra funkció a digitális kijelző a szülői vevőegységen, ami képes a hőmérséklet és a hang jelzésére is. A csillagos eget hangulatosan plafonra varázsoló projector lehet a legkedvesebb extra. Választhatunk altatódalt lejátszó funkciós, vagy éjszakai fényes modellt, a baba megnyugtatására is alkalmas és hasznos segítség a halvány fény az éjjeli szoptatások idején is.

A babaőr tehát, könnyen beláthatjuk, hogy egy jó befektetés, olyan babaholmi, amit valóban érdemes felvenni a babakelengye listánkra.
 

Használjuk egészséggel!